Dostaje emaile z pytaniem, ile kosztuje jedzenie w toskanskich restauracjach. Postanowilam przejsc sie po centrum Pistoi i zrobic male rozeznanie (ja raczej chodze do pizzerii). Oto wyniki i cenniki (do rymu):
Coperto czyli nakrycie: 1,5 euro
Przystawki w formie serow, surowej szynki, wolowiny: 7-10 euro (ponizej talerz serow 10 euro)
Salatki roznego rodzaju: 4-7 euro
Roznego rodzaju duze crostini (zapiekane buleczki z roznymi dodatkami): 6-8 euro
Pierwsze dania (makarony lub risotto): 7-11 euro
Drugie dania miesne: 9-15 euro,
Befsztyk po florencku (porcja dla dwoch osob): 40 euro za kilogram
Dodatki do drugiego dania (pieczone ziemniaki, fasolka, ciecierzyca, salata): 4 euro
Ciasta oraz ciastka: 4-5 euro
Kawa: 1,5 euro
Cappuccino: 2 euro
Cola, Fanta w puszce itd: 3 euro
Soki w malych buteleczkach: 3 euro
Woda: 1 euro, ale mysle ze jest to filtrowana "kranowka" , natomiast litr naturalnej lub gazowanej wody zazwyczaj kosztuje 1,5 euro
Czytajac menu tych trzech restauracji przychodzi glod. Oj, chyba cos ugotuje...
Blog, ktory wlasnie czytacie zajmuje sie tylko i wylacznie eko wakacjami. Ponizej przedstawiam ekologiczne farmy, agroturystyki itd., ktore zajmuja sie nie tylko wynajmem apartamentow lub pokoi, ale rowniez (czasem przede wszystkim) produkcja ekologicznych produktow. Wszystkie artykuly spozywcze posiadaja bio-certifikat, co daje gwarancje wysokiej jakosci. Wiecej informacji na temat ekologii w Toskanii znajdzie na drugim blogu: Eko Toskania (www.ekotoskania.blogspot.com), na ktorym opisuje osobiste doswiadczenia, obserwacje i przekazuje ciekawe informacje na temat eko-zycia.
A pizza?:) w "pizerni" ?
OdpowiedzUsuńMazenko, chcialabys znac ceny pizzy? ok, napisze specjalnego posta o pizzy.pozdrawiam i dziekuje za temat.A.
OdpowiedzUsuń